Contínua el creixement d'ocupació: augment de l'ocupació i caiguda de l'atur al juny

Contínua el creixement d'ocupació: augment de l'ocupació i caiguda de l'atur al juny en la Marina Alta

Les dades conegudes en matèria de desocupació i afiliació durant el mes de juny continuen mostrant una tendència de millora en el nostre mercat de treball, malgrat que aquesta millora del mercat laboral haja sigut més tènue en aquest segon trimestre del 2023 del que ha sigut en la resta de trimestres anteriors. Per tant, encara que l'evolució d'aquest mes va en direcció correcta, les dades han sigut una mica més febles de l'esperat. Si en matèria d'ocupació s'ha aconseguit nou rècord d'ocupació al juny, aconseguint els 63.716 afiliats, i els demandants d'ocupació cauen en 314 persones fins als 8.504 demandants, la xifra més baixa des de setembre el 2008 (8.427 demandants d'ocupació), el ritme de creixement és més baix que en anys anteriors, aquests 1.289 nous #lloc# de treball generats suposen la menor xifra des de 2011. O, dit d'una altra manera, entre maig i juny s'han creat 1.289 noves ocupacions a la Marina Alta, quasi 700 menys que en el mateix període de l'any passat i contrasta amb la mitjana dels nous llocs generats al juny en els 10 anys precedents: 1.820.

Aquesta dada agredolça es completa amb la caiguda de la desocupació en 314 persones, menor que l'experimentada al juny de l'any passat. Però cal assenyalar, que la caiguda de la desocupació en aquest mes en anys anteriors sol ser major, d'unes 660 persones de mitjana en els 10 anys anteriors. Caldrà entendre que la senda de retallades d'atur com els augments d'afiliació no poden ser tan favorables constantment. A més, hem d'afegir l'evolució de les contractacions, si bé es produeix com és habitual en aquestes dates un augment de les contractacions respecte a maig, les contractacions aconseguides durant aquest segon trimestre són les més baixes dels últims anys (descomptant el nefast 2020). Però el que cal advertir sobre la contractació és que en aquest últim mes s'ha produït per primera vegada des de l'entrada en vigor de la reforma laboral un augment major en les contractacions temporals enfront de les indefinides. Amb tot, al juny s'han produït 2.137 afiliacions més a la Marina Alta i 780 demandants d'ocupació menys que 12 mesos abans.

Per tant, el mes de juny s'emmarca dins dels mesos dolç del mercat de treball, estacionalment forma part de l'any on sempre es registren creixements de l'ocupació i descensos de l'atur, això succeeix tradicionalment també el mes de maig i es va observar que en mes passat ja va haver-hi un fet cridaner que va ser un canvi en la tendència del mercat laboral i una desacceleració de les principals variables i aquesta tendència a la desacceleració s'ha mantingut durant aquest mes de juny. Podem concloure que el mercat laboral manté una senda positiva, però amb anotacions a una desacceleració en la creació d'ocupació. Es continua confirmant la bona trajectòria tant en el panorama nacional com en particular a la Marina Alta. Però en aquests primers sis mesos de l'any s'han creat 5.600 ocupacions, contemplant el pitjor període gener-juny des del 2016 (a excepció del període ’20).

Quant al nombre de afiliats[1] a la Seguretat Social, en una mirada mensual s'han generat 1.289 noves ocupacions respecte a maig, sumant cinc mesos consecutius amb saldo positiu. En 2022 van ser 1.985 i en 2021, 2.534. Aquests dos registres estan molt marcats pel rebot experimentat després de la pandèmia, però si viatgem al període pre-coronavirus, en 2019, també trobem una creació d'ocupació superior a la d'aquest últim mes, amb 2.348 afiliats més. El creixement interanual d'afiliats ha sigut del 3,47%, enfront del ritme interanual dels mesos anteriors que rondaven el 5% (maig del 4,75% o abril del 5,42%). Per tant, el ritme interanual de creixement de l'ocupació segueix en aquest juny perdent força (-3,7 punts percentuals respecte a juny 2021). Això podria insinuar un alentiment després de mesos particularment positius. Malgrat tot, al juny s'aconsegueix el màxim històric de les 63.716 persones afiliades.

Si comparem les dades d'afiliats a nivell provincial, autonòmic i estatal, les dades són positives, ja que, en aquests, les afiliacions respecte al mes anterior han canviat en un +0,24%, +0,84% i +0,26% per a la Comunitat Valenciana, província d'Alacant i estatal respectivament, mentre que, a la Marina Alta, com ja hem esmentat, aconsegueix el +3,47%.

En l'anàlisi per règim, tots a excepció del Règim de la Llar, amb una variació pràcticament plana de -0,26% (-2 afiliacions), han experimentat augments en la generació d'ocupació respecte al mes anterior. D'altra banda, el Règim de la Mar és el que major increment percentual ha tingut durant aquest juny, amb un +8,47% (+124) respecte a maig; li segueixen el Règim Agrari, amb un +3,83% (+13), el General, amb un +2,66% (+1.108) i el d'Autònoms, amb +0,22% (+40).

Interanualment, respecte a juny del 2022, mantenen la mateixa tendència que en l'anàlisi intermensual, però amb les xifres augmentades: el Règim de la Mar, que augmenta la seua afiliació en +11,13% (+159), igual que el Règim General, que creix en un +4,20% (+1.721), i el Règim d'Autònoms, que augmenta en un +1,74% (+313). Mentre que el Règim de la Llar també redueix el seu nombre d'afiliacions, però en un -2,91% (-23). El Règim Agrari qui veia augmentada la seua taxa d'afiliació intermensual, en el seu equivalent anual, redueix en un -9,51% (-37).

Quant al nombre de demandants d'ocupació, disminueix al juny en 314 persones respecte a maig fins a aconseguir els 8.504 demandants, una xifra que redueix el nivell d'atur a la seua quota més baixa des de setembre de 2008. Això equival a un descens mensual del 3,56%, cinc mesos encadenats de baixada, encara que de manera relativa, aquesta última caiguda sent la millor d'elles, és de les menors en un mes de juny d'anys anteriors (a excepció de juny ’20). Aquest balanç millora al del còmput nacional, on el nombre de demandants d'ocupació suposa un 1,84% menys que al maig, o fins i tot al de la província d'Alacant (-2,11%), i Comunitat Valenciana (-1,61%), on s'associen descensos de l'atur registrat una mica més lleugers que a la comarca.

Interanualment, suposa que a la comarca tenim 780 demandants menys (-8,40%), que fa un any (juny ’22). Aquesta dada malgrat que manté la tendència positiva dels últims mesos, continua descendint la bretxa que es venia produint interanualment mes a mes des de novembre de 2021.

La composició de demandants d'ocupació per sexe queda representada com va sent habitual en els últims mesos, on el pes dels parats homes és molt semblant al del mes anterior, un 42,12% (3.582), enfront del 57,88% de dones (4.922), les quals continuen patint una major desocupació. No obstant això, el descens de demandants d'ocupació en l'últim mes torna, igual que al maig, a ser una mica més beneficiós per a les dones, una caiguda del 3,77% (-193 dones), enfront del dels homes que ha disminuït en un 3,27% i amb una diferència d'aturats respecte al mes anterior de -121 homes. Si comparem respecte a juny de 2022, es produeix una caiguda general, i aquest descens interanual en aquest cas i per cinquena vegada és més favorable per a les dones (-9,75% en dones enfront de -6,48% en homes), i en tots dos casos perden força respecte a la variació interanual del mes anterior. Així, aproximadament la taxa de reducció és de més de tres punts percentuals superior en el cas de les dones, contrarestant les altes diferències que es venien produint interanualment mes a mes; per tant, de nou el focus d'aquesta rebaixa el protagonitzen, en aquest cas, les dones en l'últim any.

L'anàlisi per sector econòmic ens indica, respecte al mes anterior, un descens general de l'atur registrat en tots els sectors a excepció d'Indústria que a penes es veu alterat el seu nombre de demandants d'ocupació (+0,46% i 2 persones més). Agricultura cau en un 5,56% i 9 persones menys. Construcció disminueix en un 1,14% i 12 persones menys; i en Serveis, que és el sector més beneficiat en la creació d'ocupació en períodes d'elevada demanda turística, cau l'atur registrat en un 4,16% i 282 persones menys.

Si comparem les dades amb el mateix mes de l'any anterior (juny ’22), observem un descens unànime de l'atur registrat en tots els sectors, sent Agricultura, amb un -20,73%, i Serveis, amb un -9,21%, els que concentren les majors caigudes percentuals. En números absoluts, com caldria esperar, és el sector Serveis, amb 658 demandants menys, el sector amb major caiguda de demandants (sobre un total de 780 demandants d'ocupació menys enfront de juny 2022), Indústria i Construcció s'apunten un descens de -2,48% (-11 demandants) i un -2,53% (-27 demandants), respectivament.

Si aprofundim en l'anàlisi per secció d'activitat econòmica, Hostaleria rebaixa la seua xifra de demandants en -122 persones (-7,38%), el més beneficiat per l'estacionalitat (absorbeix la major part de la creació d'ocupació, igual que al maig), seguit de Comerç, ho fa en -82 persones (-5,54%). Aquests dos sectors, els de major pes a la comarca, són els que registren majors descensos en termes absoluts. Respecte al mateix mes de l'any anterior, Hostaleria experimenta un -18,01% de reducció en el nombre de demandants (336 persones menys) i Comerç, un -7,11% (107 demandants menys).

Per mitjà del càlcul de la taxa d'atur, a la Marina Alta, s'observa un descens de 0,60 punts, aconseguint una taxa d'atur estimada del 11,78%. La província d'Alacant i Comunitat Valenciana també veuen decrescudes les seues taxes d'atur, quedant-se en un 13,55% i 15,28%, respectivament.

En matèria de contractació, s'observa un augment respecte al mes anterior. Durant el mes de juny, s'han formalitzat 4.650 contractes, 1.470 contractes més que al maig, o cosa que és el mateix, un creixement del 46,23%, una variable que tradicionalment augmenta el mes de juny a la Marina Alta a causa de l'elevat empenyiment del turisme sobretot en la zona costa. Dada significativa si ens comparem amb els registres nacionals, Comunitat Valenciana i província d'Alacant, on la contractació sent positiva: +5,72%, +12,56% i +14,33% respecte a maig respectivament, dista del que es reflecteix a la comarca, malgrat que s'aconsegueix un valor total en un mes de juny per davall d'anys precedents (a excepció és clar del 2020).

Però, si tirem la vista arrere, fa un any el nombre de contractacions en el mateix mes era superior. Tant és així, que al juny de 2022 es van comptabilitzar 1.268 contractes més, 5.918 en total, la qual cosa suposa enguany un -21,43% respecte a juny ‘22. O fins i tot l'acumulat, la contractació que s'atresora en els dos primers trimestres de 2023 ha aconseguit una xifra de 19.282, la qual cosa suposa 5.533 contractes menys (-22,30%) que en igual període de l'any anterior. Per tant, des de la perspectiva d'evolució interanual, la visió no és tan positiva com s'albira respecte al mes anterior o trimestre anterior (+38,64% respecte al primer trimestre 2023).

Per sexe, s'observa un notable canvi en la distribució. Del total de contractes signats aquest juny passat, el 51,63% (2.401 contractes) ha sigut en dones enfront del 48,37% (2.249 contractes) en homes. Aquesta millora en la paritat s'incrementa encara més davant la seua comparació en la seua variació mensual, amb una major crescuda de contractes al sexe femení (+53,81%) que en els associats al sexe masculí (+38,91%) respecte a maig d'enguany. En l'anàlisi respecte al mateix mes de l'any anterior, s'observa de nou una millor lectura en la contractació femenina, si en tots dos sexes es produeix una caiguda respecte a juny ‘22, existeix una major pèrdua de contractes a homes (-24,28%) que en dones (-18,55%).

La contractació al juny ha crescut respecte al mes anterior. L'augment, de 1.470 persones (+46,23%), ha vingut explicat sobretot per la contractació temporal, ja que el creixement de la indefinida ha sigut més moderat. En total, el mes de juny es van signar 4.650 contractes. En el cas de la contractació indefinida es van signar 2.844 contractes al juny, la qual cosa suposa 638 més que al maig (+28,92%). La contractació temporal, per part seua, va registrar un augment intermensual de 783 contractes (+81,06%). Així, aquesta modalitat de contractació frena la seua tendència a la baixa, pot ser que la caiguda exponencial dels contractes temporals comença a tocar sòl. Malgrat això, el pes de la contractació durant el mes de juny va caure a favor de la indefinida en un 61,16% enfront del 37,61% de la temporal, augmentant aquesta última en 7,2 punts percentuals respecte a maig.

En termes interanuals, la contractació ha descendit un 21,43%, amb disminucions més accentuades en la indefinida (-26,85%), mentre que la temporal cau un 12,20% respecte a juny de 2022 (es tanca així la fase de caigudes anuals de contractes temporals entorn al 60%). Al mateix temps, en termes acumulats, en el mig any transcorregut s'han registrat 6.020 contractes temporals, la qual cosa suposa un descens de 4.946 (-45,10%) sobre el mateix període de 2022.

Finalment, del total de contractes subscrits al juny, 1.774 (38,15%) han sigut a temps complet i 2.876 (61,85%), contractes a temps parcial.

Observatori Marina Alta de CREAMA i PACTE’MA és un projecte subvencionat per LABORA Servei Valencià d'Ocupació i Formació i pel Ministeri de Treball i Economia Social, dins del programa AVALEM TERRITORI de la Generalitat Valenciana.

[1] Les dades proporcionades per la Seguretat Social reflecteixen que, si la dada d'afiliació de persones treballadores és menor que cinc, no s'indica el valor real, sinó que s'indica com <5 i per tant no es comptabilitzen.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el sitio web. Más información en Política de cookies...

ACCEPTAR
Avís de cookies
caValencià