Abril finalitza amb un augment de 1.385 persones desocupades a la Marina Alta

Abril finalitza amb un augment de 1.385 persones desocupades a la Marina Alta

L'Observatori Marina Alta, entitat CREAMA que recull en el seu web totes les dades estadístiques sobre la nostra comarca i els municipis que la integren, llança una nova infografia amb dades referides al mercat de treball. Pot consultar l'informe complet i uns altres ja publicats pel Observatori en aquest link.

El nombre d' persones afiliades a la Seguretat Social en l'últim dia d'abril va ser de 51.802,[1]la qual cosa suposa que el sistema va registrar 152 afiliats menys que a fi de passat mes de març.

Per a obtindre una imatge més precisa de l'evolució de l'ocupació i de la seua repercussió de la crisi provocada pel COVID-19 és necessari conéixer l'evolució mensual. A 30 d'abril el nombre de persones afiliades a la Marina Alta va suposar una caiguda de 0,2% respecte a març. Aquest comportament respecte al mes passat suposa certa estabilització de l'ocupació després de la reculada de 3,4% que es va produir al març respecte a febrer (malgrat que l'any passat, de març a abril s'incorporen al mercat de treball 1.073 ocupats).

És destacable la disminució o estancament del nombre d'afiliats en els diferents sectors d'activitat, a excepció del règim especial agrari, que ha augmentat en un 8,6% respecte a març.

En l'últim any, el sistema d'ocupació a la comarca ha perdut 3.439 persones (-6,6% respecte a abril 2019) i la desocupació va créixer a 3.023 respecte al mateix mes de l'any passat (29,8%).

El mes d'abril es van donar d'alta 13.154 persones en les oficines d'ocupació, la qual cosa suposa el major repunt en un mes d'abril de tota la sèrie històrica (l'atur registrat va augmentar en 1.385 persones, això es tradueix en un augment del 11,8% respecte al mes passat), això ens genera una taxa d'atur estimada del 20,3% a la comarca. Si bé, per sectors d'activitat, es manté aqueix increment general del nombre de demandants d'ocupació respecte a març, ressaltem la incidència d'aquesta crisi sanitària en l'activitat econòmica del sector serveis (10.187 aturats). Dels 1.021 nous aturats del sector terciari, el 67,3% es concentra en la zona costa. L'especial repercussió de la desocupació en el sector serveis li ho continua portant l'hostaleria, perquè suposa un 27,8% del total de demandants a la Marina Alta (3.646 demandants), seguit de les activitats lligades al comerç, construcció i activitats administratives i serveis auxiliars (2.325, 1.585 i 1.307 aturats respectivament).

La desocupació masculina va augmentar en 1.548 persones, situant-se en 5.899 aturats. En el col·lectiu femení, l'atur es va incrementar en 1.475 persones, fins a un total de 7.255.

Amb el mes d'abril obtenim un patró real de l'evolució curta del mercat de treball, d'una banda, hem registrat el nombre d'afiliats a la seguretat social i per un altre els demandants d'ocupació, ens queda comptabilitzar el nombre de contractes, registrats durant el mes d'abril. Durant l'últim mes s'han signat 1.146 contractes mentre que el mateix mes de l'any passat van ser quasi quatre vegades més (4.399). Si bé, la proporció de contractacions ha girat entorn d'una mica més del 50% a favor d'homes, tant en mesos anteriors com el seu equivalent mes d'abril de l'any passat, en aquest últim mes, la raó ha sigut molt desequilibrada, amb un 64,5% a favor dels homes.

[1] Les dades proporcionades per la Seguretat Social reflecteixen que, si la dada d'afiliació de treballadors és menor que cinc, no s'indica el valor real, sinó que s'indica com <5 i per tant no es comptabilitzen.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

caValencià