La Marina Alta recull a l'octubre el major augment d'atur registrat de la província d'Alacant, per darrere de la Marina Baixa

La Marina Alta recull el major augment de demandants d'ocupació de la província d'Alacant, per darrere de la Marina Baixa.

El nombre d'aturats registrats en les oficines dels serveis públics d'ocupació a la Marina Alta va pujar a l'octubre en 492 aturats, en relació al mes de setembre, fins a aconseguir la xifra global de 9.978 persones en atur a la comarca. Això ho posiciona com el segon territori amb major pujada de demandants d'ocupació de la província d'Alacant (+5,19%), per darrere de la Marina Baixa (+6,19%).

Aquesta dada llança un panorama negatiu en un territori com la Marina Alta molt vinculada als treballs lligats al sector serveis propis de la temporada turística. Si bé la variació mensual a l'octubre llança un saldo de 492 persones sense ocupació més, la qual cosa converteix a la Marina Alta en la segona comarca amb major augment en la xifra de demandants d'ocupació, no obstant això, la variació anual de demandants reflecteix una reducció del 19,98%. Sent la segona comarca amb millor evolució interanual per darrere de la Marina Baixa. A més, octubre és un mes en què històricament puja la desocupació a la Marina Alta per la fi de la campanya d'estiu, i malgrat que aquesta variació mensual ronda la d'un any precrisi (+5,19%) la xifra total de 9.978 demandants d'ocupació és el valor més baix d'un mes d'octubre de la sèrie històrica.

En aquest sentit s'albira un alentiment de l'activitat en el mercat laboral a la comarca. Mentre que l'atur cau a l'octubre en el conjunt nacional (es tracta de la segona vegada en la sèrie històrica que la desocupació descendeix en un mes d'octubre, al costat d'octubre de 2021). La Comunitat Valenciana, província d'Alacant, i en particular la Marina Alta, arrosseguen pujades dels demandants d'ocupació en relació al mes de setembre. A això se li ajunta a la comarca la caiguda de les contractacions i reducció de les afiliacions en un 13,50% i 0,30% respectivament, mentre augmenten a la província i en el conjunt del territori valencià.

Quant al nombre de afiliats[*] a la Seguretat Social, ens enfrontem al tercer mes consecutiu a la baixa. A l'octubre disminueix en 181 persones, situant-se en 59.841 persones afiliades, cosa que significa una caiguda del 0,30% respecte al mes anterior. Si sumem la reducció experimentada a l'agost i setembre -amb 1.454 i -2.248 persones afiliades menys respectivament- la reducció total respecte a juliol ha sigut de pràcticament un 6% – 3.833 afiliacions menys-.

Si comparem les dades d'afiliats a nivell provincial i autonòmic, eixim malparats, ja que en aquests augmenten les afiliacions una mica més d'un 2% i 0,5% respectivament respecte a setembre, mentre que, a la Marina Alta, s'observa aqueixa reducció de 0,3 punts percentuals.

Estos datos hay que valorarlos en su contexto ya que octubre siempre ha sido un mes negativo en este indicador ante la finalización de la campaña estival. No estamos ante un dato especialmente negativo porque en los últimos 6 meses de octubre previos a este año, el comportamiento de la afiliación ha sido peor que este año, tenemos que remontarnos a octubre de 2016 para ver un descenso porcentual de la afiliación en octubre inferior al que hemos tenido en este año 2022 (sin contar, claro está, octubre 2021). El dato positivo es que en este mes nos aproximamos a la cifra de 60.000 afiliados, cifra más alta en un octubre de la serie histórica.

La variación interanual del empleo ha quedado situada en septiembre en el 4,27%. Esto se traduce en un crecimiento anual positivo del empleo. Cuando comparamos con la serie histórica se comprueba que es un crecimiento bueno, que equivale a un aumento en el número de personas afiliadas en el último año de 2.450 personas. Con respecto al difícil año de 2020, la mejora se multiplica por 2,5 con un aumento porcentual del 11,60% y un total de 6.219 personas afiliadas más.

Per activitat, experimenten un descens en els seus afiliats respecte al mes anterior tant el Règim Agrari, que és el que major descens experimenta, amb un -9,49% (-37 afiliacions menys); li segueixen Els Règims Especial de la Mar i General, amb una reducció del -8,30% i a penes -0,15%, respectivament. El Règim d'Autònoms es manté pràcticament en pla respecte a setembre. Interanualment -comparativa amb octubre 2021-, existeix un creixement de l'afiliació en el Règim General (+5,98%) i Règim d'Autònoms (+1,85%). El Règim Agrari experimenta en l'últim any un descens del 7,59% i el Règim Especial de la Mar cau un 6,39%.

Quant al nombre de demandants d'ocupació, augmenta a l'octubre en 492 persones respecte a setembre. Malgrat aconseguir la variació mensual més alta dels dos últims anys, (l'augment mensual de l'atur registrat més alt des d'octubre de 2020), aquesta pujada dels demandants d'ocupació és més baixa que la que es produeix en un mes d'octubre precrisi. Així en aquest mes d'octubre, es produeix un augment de l'atur del 5,19%, quan en octubres precedents a la crisi sanitària s'han estat donant valores entorn al 6%. S'ha de tindre en compte com afecta a les dades la reforma laboral, perquè des del seu inici s'han signat nombrosos contractes fixos discontinus localitzats molts d'ells en sectors tan estacionals com el de l'hostaleria, per tant, acabat el període estival hi haurà moltes persones sense treball que han signat un contracte fix discontinu i per tant la seua situació de desocupació no constata en les estadístiques de l'atur registrat.

La composició de demandants d'ocupació per sexe queda representada com va sent habitual en els últims mesos, on el pes dels parats homes és del 41,96% (4.187), enfront del 58,04% de dones (5.791). L'augment de demandants d'ocupació en l'últim mes ha sigut percentualment més perjudicial per a les dones, amb un augment del 5,35% (+394 dones), i el dels homes ha augmentat un 4,96% i amb una diferència d'aturats respecte al mes anterior menor (+198 homes). Si comparem respecte a octubre de 2021 es produeix una caiguda general, i aquest descens interanual és més accentuat en el cas dels homes (-23,40% en homes enfront de -17,32% en dones). Així, aproximadament la taxa de reducció és d'al voltant de 6 punts percentuals superior en el cas dels homes, contribuint un mes més al fet que la diferència segons sexe s'òbriga alguna cosa més i que la proporció de parats homes tendisca a descendir notablement més que el de dones en l'últim any.

Si analitzem l'atur per sectors productius, el sector Serveis concentra el major augment en valors absoluts de la seua xifra de demandants d'ocupació (+442 persones i 7.731 demandants d'ocupació), això es tradueix en un +6,06%. De manera relativa, lidera Agricultura en l'augment de la seua xifra de demandants d'ocupació, amb un augment del 9,47% (+16 persones i 185 demandants d'ocupació), Indústria augmenta en 23 persones (+4,62% i 521 demandants d'ocupació). I Construcció és l'únic sector d'activitat on veu disminuït la seua xifra de demandants d'ocupació en un -1,58% (-18 persones i 1.123 demandants d'ocupació).

Si comparem la xifra de demandants d'ús d'aquest mes d'octubre amb octubre de 2021, la variació interanual continua sent favorable, perquè es redueixen en 2.492 demandants d'ocupació (-19,98%). Així, els sectors d'activitat amb major caiguda percentual de persones parades en l'últim any són Construcció (-25,18% i 378 persones menys) i Agricultura (-22,59% i 54 persones menys). Serveis que malgrat que lidera per tradició l'avanç de l'ocupació i la seua caiguda absoluta de demandants d'ocupació és la més alta (-1.709 persones), la seua variació percentual interanual és del -18,10%.

Si detallem l'anàlisi per secció d'activitat econòmica i ens centrem en aquelles activitats amb major pes a la comarca, observem que l'Hostaleria augmenta en 278 persones (+13,93%). Comerç augmenta la seua xifra de persones desocupades en 75 persones (+4,70%). Una cosa comuna del mes d'octubre és la recuperació laboral del sector Educació i de l'Administració Pública, tots dos disminueixen l'atur en un -14,57% i -9,49% respectivament. Aquestes variacions cobren major dinamisme si ho comparem amb el mes d'octubre de l'any passat; Hostaleria disminueix els seus demandants d'ocupació en -21,19%, Comerç -17,59%, Agricultura -22,59% i Construcció -25,18%.

Per mitjà del càlcul de la taxa d'atur, a la Marina Alta, es torna a observar un augment lleu (+0,6%) respecte a setembre, aconseguint una taxa d'atur estimada del 14,29%.

En matèria de contractació, ens trobem que el mes d'octubre la contractació ha disminuït en un 13,50% respecte a setembre (-483 contractes), aquesta pèrdua de contractació es produeix tant en el cas dels contractes temporals com en el dels indefinits, però la pèrdua ha sigut més important en el cas dels indefinits (-16,78% enfront de -7,71% en els contractes temporals). Dels 3.096 contractes signats durant aquest mes, veiem un repartiment que comença ja a consolidar-se. El pes sobre el total dels contractes està explicat en major mesura, per la contractació indefinida, i és que el que sembla que no es ressent és la millora de la qualitat de l'ocupació. La contractació indefinida es manté en quasi el 65% sobre el total de les noves contractacions, multiplicant per 4 la mitjana d'un mes d'octubre previ a la reforma laboral que va entrar en vigor el gener passat. S'han signat com a resultat 3.096 contractes, dels quals el 32,49% són temporals (1.006 contractes) i 64,70% indefinits (2.003 contractes). La contractació indefinida porta el seu huité mes de consistència (després de la reforma laboral), i malgrat que disminueix aquest tipus de contractes respecte al mes anterior. Existeix un clar predomini sobre la contractació temporal en aquests set últims mesos.

Per tant, en els contractes indefinits es produeix un descens respecte al mes anterior (-404 i -16,78%) i la contractació temporal veu disminuïda la seua contractació en un 7,71% (-84 contractes). El nombre total de contractes durant aquest mes d'octubre és inferior al del mateix mes de l'any passat en un -21,34% (-840 contractes), explicat per la contractació temporal (-69,65% i -2.309 contractes), però es reforça la contractació indefinida, amb increments interanuals del 222,54% (+1.382 contractes). D'altra banda, cal ressaltar que més de la meitat d'aquesta nova contractació en aquest últim mes és a jornada completa (52,07% enfront del 47,93% a jornada parcial), fet que reafirma novament els contractes amb aquest tipus de jornada, ja que, en aquests 2 últims mesos, la tònica és d'al voltant de la meitat dels contractes signats és a temps complet.

Es poden apreciar diferències en la intensitat de la variació de la contractació per sexe respecte al mes anterior, així, la contractació en dones ha disminuït en un 18,60% (-324 contractes) respecte a setembre i en els homes es produeix una caiguda del 8,66% (-159 contractes). El nombre de contractes signats durant el mes d'octubre, afavoreix més als homes, un 54,20% enfront d'un 45,80% de les dones (1.678 i 1.418 contractes respectivament). Respecte a octubre 2021, el descens de les contractacions ha sigut més intens en el cas de les dones (-24,41%, enfront del -18,54% en homes).

Observatori Marina Alta de CREAMA i PACTE’MA és un projecte subvencionat per LABORA Servei Valencià d'Ocupació i Formació i pel Ministeri de Treball i Economia Social, dins del programa AVALEM TERRITORI de la Generalitat Valenciana.

[*] Les dades proporcionades per la Seguretat Social reflecteixen que, si la dada d'afiliació de persones treballadores és menor que cinc, no s'indica el valor real, sinó que s'indica com <5 i per tant no es comptabilitzen.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el sitio web. Más información en Política de cookies...

ACCEPTAR
Avís de cookies
caValencià