La desocupació torna a pujar a l'octubre: ja hi ha 13.217 aturats a la Marina Alta

La desocupació torna a pujar a l'octubre: ja hi ha 13.217 aturats a la Marina Alta

Els afiliats[1] a la Seguretat Social, un indicador molt fiable del comportament del mercat laboral, han perdut 362 persones a l'octubre (-0,67%) i registra així el seu tercer mes consecutiu de pèrdua d'inscrits en un escenari de rebrots de coronavirus i l'augment de mesures restrictives enfront de la pandèmia.

Existeix una millora del comportament mensual respecte als últims 5 anys, quant a la baixa reducció d'afiliats respecte a setembre, baixa l'afiliació en un 0,67% (es perden 362 ocupacions) i amb la pèrdua tan sols de 89 treballadors afiliats, si comparem les dades d'afiliats abans de la crisi sanitària -registres a 29 de febrer-. A data 31 d'octubre el nombre total d'afiliats al sistema és de 53.622 treballadors, xifra inferior en un 1,37% respecte a octubre de 2019.

El Règim General, on cotitzen la majoria d'empleats per compte d'altri, va perdre 300 afiliats i va sumar un total de 34.084 contribuents, el 3,6% menys que un any abans i el 0,87% menys que al setembre d'enguany. L'afiliació al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) -treballadors per compte propi-, va augmentar el 2,89% en taxa interanual i es manté estable en taxa mensual (-0,08%), fins als 17.153 ocupats.

El nombre d' aturats registrats en els serveis públics d'ocupació es va incrementar en 622 persones a l'octubre fins a un total de 13.217 aturats i acumula dos augments consecutius, segons les dades publicades per LABORA. Octubre és un mes en què sol créixer la desocupació deguda a la finalització dels contractes per a la temporada d'estiu, no obstant això, aquest passat mes el seu creixement és similar al registrat en el mateix mes d'anys anteriors.

En la sèrie històrica comparable que arranca en 2010, l'ascens de l'atur registrat a l'octubre d'enguany es troba en termes relatius en la mitjana de la sèrie, perquè el seu creixement és semblant al d''anys anteriors. En aquest últim any l'atur ha augmentat en 2.694 aturats, és a dir, un 25,6% més que a l'octubre del 2019, el major creixement produït en el desé mes en els últims 10 anys, dels quals 7.332 són dones i 5.885 són homes, amb uns increments respecte a l'octubre de l'any passat del 24,91% i 26,48% respectivament.

Per sectors econòmics, igual que a l'agost, la desocupació va baixar només en la construcció, aconseguint els 1.576 aturats (-1,44%). En la resta de sectors, es van registrar més parats a l'octubre. El sector on més va augmentar la desocupació aquest passat mes va ser el dels serveis, amb 625 aturats més (+6,61%), seguit de l'agricultura, que va sumar 12 aturats més (5,29%).

Si desglossem per secció d'activitat, de nou l'hostaleria aconsegueix els increments més alts de desocupació (+13,74%) seguit per Activitats Sanitàries i de Serveis Socials i Informació i Comunicacions amb un 12,33% i 9,48% respectivament. Cal ressaltar l'augment de les contractacions en el sector de l'educació molt lligades a l'estacionalitat i als reforços de les plantilles per pandèmia.

El càlcul de la taxa d'atur de la Marina Alta reflecteix un augment del seu valor fins al 19,77%, mentre que a l'octubre de 2019 aconseguia un 16,22%.

De nou com en anàlisis anteriors del mercat laboral, s'ha de conéixer l'evolució del número total d'ERTO, un altre de les dades que són rellevants per a avaluar l'evolució del mercat de treball. El nombre d'expedients de regulació temporal d'ocupació en vigor que es coneixen són aproximadament 3.500 que han afectat al voltant de 15.000 treballadors a la Marina Alta. On el gran pes de les concessions són en les activitats del sector serveis, concretament en l'activitat de restaurants i llocs de menjar (al voltant del 20%), establiments de beguda (10%), perruqueries i altres tractaments de bellesa (5%), manteniment i reparació de vehicles de motor (4%), entre altres.

La contractació va caure un 13,56% respecte a setembre, amb un total de 3.111 contractes, la qual cosa no era el comportament esperable a priori (l'any passat a l'octubre la contractació va augmentar més d'un 17,72% respecte a setembre). Aquest descens ha vingut explicat per la modalitat de contractació temporal (-16,41%), mentre que la contractació indefinida augmenta lleugerament (+3,98%). En termes interanuals, la contractació indefinida va caure un 25,07% mentre que la temporal va descendir un 33,28% respecte a les xifres d'octubre de 2019, la qual cosa reflecteix encara el fort impacte en la contractació per la paralització econòmica conseqüència de la crisi de la covid-19.

Com és habitual en la modalitat del tipus de contractes a la Marina Alta, es produeix una elevada contractació temporal, de fet, el 83,19% de les incorporacions s'han produït amb aquest tipus de contractes.

[1] Les dades proporcionades per la Seguretat Social reflecteixen que, si la dada d'afiliació de treballadors és menor que cinc, no s'indica el valor real, sinó que s'indica com <5 i per tant no es comptabilitzen.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

caValencià