Desconfinament a la Marina Alta

La Marina Alta de les comarques del territori valencià amb menys incidència de contagis

L'Observatori Marina Alta de CREAMA, publica una nova infografia amb dades referides a contagis i taxes d'incidència en la població en les diferents unitats sanitàries de la Comunitat Valenciana. Pot consultar l'informe complet i uns altres ja publicats pel Observatori en aquest link.

L'evolució dels contagis per coronavirus a la Marina Alta s'ha mantingut de les més baixes en la Comunitat Valenciana,així es demostra després de les dades publicades diàriament per Conselleria de Sanitat, que reflecteixen a data 10 de maig, 223 contagiats i 19 morts. Es posiciona la comarca com la quarta del territori valencià amb menys casos d'infecció, perquè 130 de cada 100 mil habitants de la Marina Alta ha patit la malaltia, amb una incidència acumulada de 13 casos positius cada 14 dies per cada cent mil habitants.

En aquest context, dissabte passat es va dictaminar des del govern central que zones passen al nivell 1 de desconfinament, permetent amb això la reactivació de l'activitat comercial (amb les seues limitacions) i amplitud i forma de desplaçament de les persones. En el cas de la Comunitat Valenciana s'han basat en els diferents departaments sanitaris repartits pel territori, així 10 de les 24 àrees de salut han passat a la fase 1, 6 a la província d'Alacant, 3 a València i 1 a Castelló.

Determinar els factors que justifiquen aquest criteri de canvi de fase és difícil de destriar, perquè reconéixer un millor comportament respecte a la resta de comarques no és fàcil de dictaminar, però sobre la base de les paraules del director del Centre d'Emergències del Govern d'Espanya, Fernando Simón, per a respondre perquè 14 departaments de salut de la CV no han passat de fase, justifica entre altres arguments, per «els factors associats a la transmissió de l'epidèmia».

En la província d'Alacant, L'Alacantí i El Baix Vinalopó són les úniques comarques que no han canviat a la fase 1 de desescalada en el desconfinament. Cada comarca difereix en l'evolució de l'epidèmia, amb el conseqüent nombre de casos positius. Existeix una alta incidència de casos en comarques amb ubicació del municipi capital de província, com és Plana Alta a Castelló (més de 1.600 casos confirmats ajuntant les comarques limítrofes que comparteixen les àrees de salut Castelló i la Plana) o la comarca de València (més de 5.600 casos entre les seues diferents àrees de salut -5-, al costat de l'àrea de Sagunt i la Ribera).

Ens pot ajudar a entendre l'evolució de la malaltia la comprovació que es compleixen les restriccions de moviment que s'imposen amb l'estat d'alarma. Per a això es pot observar les dades que, des del decret d'estat d'alarma, el INE,sense no poca controvèrsia, va anunciar la gestió i explotació d'informació obtinguda dels mòbils (companyies líders). Aquest estudi de mobilitat de la població, serviria per a conéixer les dades de variació de mobilitat dels ciutadans davant la pandèmia. Observant les dades mitjanes a la Marina Alta respecte a les 2 comarques de la província d'Alacant que no han passat a la fase 1, veiem que la comarca posseeix els percentatges més baixos de mobilitat dels seus habitants.

En un rang entre el 89% i 96%, és el percentatge d'habitants de la comarca que han romàs a casa, o millor dit en la seua àrea habitual de residència en l'horari laboral (de 10 a 16h) durant l'estat de confinament. (Per a conéixer més informació sobre el projecte acudir a l'enllaç INE en el seu apartat –Informació estadística per a l'anàlisi de l'impacte de la crisi COVID-19-). A això, sumat la resta de condicionants favorables, fan possible que els seus ciutadans passen a la fase 1. Per a conéixer com es comporta aquest moviment de persones en els municipis de la Marina Alta que entren en el projecte, es pot veure a través de la web de l'observatori en l'apartat noticas Covid-19.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

caValencià