Ús TIC i nivell tecnològic del teixit empresarial de la Marina Alta

Hui dia, es pot afirmar que, com ocorre en el personal, les empreses de la comarca cada dia estan més connectades tecnològicament, encara que encara queda molt camí per recórrer.

El nivell de desenvolupament TIC és un indicador de competitivitat empresarial, d'ací la importància de mesurar el nivell de les empreses de la Marina Alta per a identificar les futures línies de millora en aquest àrea.

Cada vegada són més les empreses que compten amb pàgina web i perfil en xarxes socials, gran avanç quant a la comunicació empresarial i el posicionament d'aquestes; encara que quan es tracta de realitzar gestions més avançades com a compravenda de productes i serveis professionals a través de web, 6 de cada 10 empreses de la comarca afirma que no realitza gestions online, la qual cosa suposa una gran limitació ja que la seua capacitat de venda es veu limitada al mercat que tenen accessible físicament.

Si a això se li suma els problemes d'accessibilitat geogràfica i connexions viàries de la Marina Alta, la compravenda de productes i serveis online es presenta com una gran oportunitat per al creixement empresarial. A més la venda online també implica eliminar barreres de falta de temps a l'hora d'adquirir productes.

Quant a les principals barreres per al desenvolupament TIC de les empreses del territori, destaca la formació i les infraestructures insuficients.

Pel que fa a la formació, la Marina Alta compta amb formació especialitzada per a formar-se en l'ús d'aplicacions informàtiques i de comunicació per al desenvolupament empresarial; del que es pot deduir que el problema de la formació està més vinculat amb la falta de temps o conscienciació de les empreses en la importància que té el desenvolupament TIC per al seu creixement, que la falta d'oferta.

Les manques en infraestructures TIC se centren en mala connexió a Internet, sobretot en els municipis de l'interior de la comarca, que afirmen que no poden apostar pel creixement TIC de les seues empreses si la connexió no és bona.

Finalment, però no menys important, destaca que només el 17’7% de les empreses disposa o contracta serveis a especialistes TIC com ara serveis de comunicació, implantació d'eines de treball programari per a millorar els processos de treball, etc.

El principal motiu al·legat a l'hora de justificar l'absència d'aquest perfil en els seus negocis és la falta de recursos econòmics per a poder fer front. Aquest tipus de serveis, encara que puguen veure's com una despesa addicional, la majoria de les vegades, es tracta d'una inversió que revertiria positivament en un augment del volum de negoci i/o estalvi de despeses per implantar formes de gestió més eficients.

Les propostes innovadores són necessàries per a dotar a la comarca, especialment a la zona interior, d'una bona connexió a Internet que els permeta impulsar els seus negocis; propostes com la creació d'espais de coworking on es generen sinergies entre empreses per a donar-se suport mútuament i crear serveis més avançats, i la col·laboració públic- privada per a millorar la connectivitat empresarial.

Pot consultar l'informe complet i uns altres ja publicats per l'Observatori en aquest link.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

caValencià