Actualització de l'informe sobre la Transformació Digital de les empreses a la Marina Alta

PACTE’MA. A TRAVÉS DE CREAMA PUBLICA L'ACTUALITZACIÓ DE L'INFORME SOBRE LA DIGITALITZACIÓ DEL TEIXIT EMPRESARIAL A la MARINA ALTA

Ja està disponible per a la seua descàrrega l'actualització de l'informe sobre la Transformació Digital de l'empreses de la Marina Alta. Es pot accedir al mateix a través de la pàgina d'Informes Sectorials de la pàgina web de l’Observatori Marina Alta en el següent link,.

CONTEXTUALIZACIÓ

En el següent informe s'actualitzen els resultats obtinguts a través de l'enquesta llançada per l'Observatori on es mesura el nivell tecnològic del teixit empresarial de la Marina Alta. Amb l'actualització de l'estudi es pretén conéixer l'evolució i comportament del nivell tecnològic de les empreses, en concret la situació i recursos en matèria digital fins al 2020 i la percepció sobre aquestes solucions digitals en 2021.

Desplegar solucions tecnològiques per a la transformació digital en la gestió de les empreses del territori promou la competitivitat i sobretot asseguren el seu present i futur, i això passa, entre altres coses per la digitalització de les activitats econòmiques. És la manera de superar crisis externes com l'esdevinguda i enfortir l'activitat econòmica. Fins i tot existeixen moltes empreses de la comarca poc digitalitzades i amb escassa grandària que dificulta la seua transformació tecnològica per a afrontar reptes comercials, logístics o productius.

L'Observatori Marina Alta és un projecte de pacte’MA. i CREAMA, com a secretaria tècnica del Pacte, i es desenvolupa dins del programa Avalem Territori, subvencionat per LABORA Servei Valencià d'Ocupació i Formació i pel Ministeri de Treball i Economia Social.

MATERIAL I MÈTODES

La tècnica d'investigació aplicada per a la recollida de dades va ser l'enquesta a través d'un qüestionari en línia autoadministrat, en el qual se'ls preguntava sobre l'ús de serveis i eines TIC en el desenvolupament de la seua activitat.

L'estudi es va dur a terme durant el mes de novembre de 2021 sobre una mostra de 178 empreses situades a la Marina Alta, i representants dels diferents sectors econòmics.

Les empreses participants en l'enquesta pertanyen als sectors econòmics tradicionals de la comarca: Agricultura, Indústria, Construcció i Serveis.

PARÀMETRES DESCRIPTIUS DEL TREBALL DE CAMP

Perfil Mostral
Grandària Univers (N)17.819
Grandària mostral (n)178
Nivell de confiança95%
Error7%
Sector activitat

Agricultura

Indústria

Construcció

Serveis

Àmbit territorial

Zona Interior

Zona Intermèdia

Zona Costa

Descripció del treball de camp
DataNovembre 2021
Àmbit territorialMunicipal- Comarcal
Plataforma registre dadesSoftware Google Forms©

RESULTATS

A través de les enquestes llançades per l'Observatori Marina Alta de CREAMA s'ha pogut estudiar de forma longitudinal el Nivell Tecnològic de les Empreses de la Comarca. En aquest sentit es pot comparar i conéixer l'evolució en l'ús i ús de les noves tecnologies en el teixit empresarial de la Marina Alta.

Les diferents onades serveixen per a enquadrar els resultats en un marc temporal i en un context socioeconòmic i sanitari en l'activitat desenvolupada pels empresaris del territori i ajudar així a distingir i reconéixer les mancances o febleses en una àrea que dista d'estancar-se, sinó tot el contrari, és ja una realitat i la seua tendència és cap a un continu progrés i avanç tecnològic.

Per a enquadrar els resultats de les diferents onades, ens centrem en les següents dates:

-1ª onada: maig 2019

-2ª onada: estat d'alarma: novembre 2020

-3ª onada: estat d'alarma amb relaxacions en control d'aforaments i mesures restrictives: novembre 2021

Les empreses que han participat en l'estudi són dels sectors d'Indústria i en gran manera Serveis.

En el qüestionari, se'ls preguntava si disposaven o feien ús de diferents serveis/infraestructures TIC en el desenvolupament de la seua activitat professional.

Les variables analitzades en l'enquesta per a valorar el perfil TIC de les empreses van ser les següents:

  • Disposa d'ordinador
  • Disposa de xarxa de banda ampla
  • Utilitza Internet
  • Disposa de perfil professional en Xarxes Socials
  • Disposa de pàgina web corporativa
  • Realitza Compra-venda en comerç electrònic
  • Utilitza altres dispositius electrònics (Tauleta, telèfon intel·ligent…)
  • Utilitza serveis en el núvol (Google drive©, Dropbox©…)
  • Disposa d'Empleat/a especialista TIC
  • Usa signatura digital

A partir d'una classificació elaborada per l'equip d'investigació s'estableixen 4 tipus de perfils o quatre nivells, referent a l'ús de diferents serveis/infraestructures TIC en les empreses. Sobre la base de les respostes obtingudes a les diferents variables que valoren l'ús TIC per al desenvolupament de la seua activitat professional s'estableixen els següents perfils:

-Perfil Nul: no disposen de web corporativa ni presència en Xarxes Socials.

-Perfil Baix: Disposen bé de pàgina web corporativa i/o Xarxes Socials.

-Perfil Mitjà: Disposen de Xarxes Socials i/o pàgina web corporativa, i realitzen gestions de Compra-Venda en línia.

-Perfil Alt: Disposen de Xarxes Socials i/o pàgina web corporativa i realitzen gestions de Compra-Venda en línia i disposen d'especialista TIC.

L'exposat anteriorment pot servir d'explicació per a entendre les taxes de desenvolupament TIC de les empreses de la nostra comarca.

L'ús TIC destaca per ser el sector més resilient i estratègic durant la pandèmia. Cal tindre en compte que la majoria dels segments econòmics s'han vist afectats pel doble xoc de la crisi de la covid-19; sobre la demanda i en menor mesura sobre l'oferta.

Si bé abans de la declaració de l'estat d'alarma pràcticament tots els serveis TIC desenvolupats per les empreses presentaven freqüències més elevades que després de l'inici de la pandèmia, en aquest moment actual existeix una millora en els casos que opinen sobre els serveis desenvolupats i vinculats amb l'ús TIC. Aquestes valoracions descendeixen en els dos moments següents analitzats davant la incertesa de la demanda derivat del nou estat de crisi sanitària viscuda que van afectar els nivells de consum (malgrat que es pot veure incrementada la venda per canals en línia -compra-venda per comerç electrònic-) dels productes i serveis derivats de les diferents activitats econòmiques.

Podem dir que la covid-19 dispara l'augment de eCommerce. La pandèmia ha tingut com a conseqüència una ràpida maduració del comerç electrònic. Durant el confinament els consumidors es van llançar a les compres en línia i les empreses s'han vist obligades a adaptar-se. Si bé, és cert que no tots els sectors s'han vist beneficiats. Com ens podem imaginar, l'alimentació, la moda, l'electrònica, la bellesa i els productes de la llar, entre altres, van ser els més afortunats mentre que, uns altres com el turisme van veure una forta caiguda i paralització de la demanda.

La crisi i el confinament han impulsat la digitalització dels canals de consum.

Actualment el 92% de les empreses disposa d'ordinador i utilitza internet. Augmenta en 7 punts respecte al primer any de la crisi. La connexió a internet per banda ampla (fibra òptica…), ha millorat respecte al 2020, si bé un 69% afirmava disposar d'una bona connexió a internet mitjançant banda ampla, el 85% destaca en aquests moments disposar de connexió a internet d'alta velocitat.

El 74% de les empreses utilitza, a més de l'ordinador, altres dispositius com a Tauleta i/o telèfon intel·ligent per a realitzar gestions vinculades amb l'empresa enfront del 65% que ho afirma en 2020.

Quant a les empreses que disposen de pàgina web pròpia, un 66% afirma contractar un servidor per a l'allotjament de la pàgina web, enfront del 59% que va afirmar disposar de targeta de presentació digital de la seua empresa en 2020.

D'altra banda, el comerç electrònic augmenta 7 punts percentuals respecte a 2020, aconseguint el 37% que realitza gestions de compra venda-en línia en la seua organització (30% en 2020).

La disposició de serveis Cloud (a través de consultories especialitzades o per emmagatzematge propi a través de recursos/eines gratuïtes) ho disposen el 57% de les empreses, mentre que en 2020 va afirmar millores en els rendiments dels equips per mitjà d'aquests serveis en el núvol, el 48%.

No cal destacar diferències en la disposició de perfils en Xarxes Socials, doncs un 76% de les empreses afirma usar aquest mitjà de comunicació digital en 2020 i 2021.

Finalment, però no menys important, cal destacar que el 15% de las empresas disposa de personal TIC especialitzat, ja siga propi o subcontractat per a realitzar gestions més avançades, mentre que en 2020 aquesta pràctica era de l'11%.

A partir de les respostes obtingudes es va poder establir la classificació de les empreses en quatre categories/perfiles (perfil nul, baix, mitjà i alt):

Segons els resultats, la majoria d'empreses de la Marina Alta tenen un perfil nul i baix, un 59%, enfront del 66% del mateix perfil classificat en 2020. Per tant, aquesta millora en l'adaptació digital de les empreses de la Marina Alta es tradueix en el use TIC mitjà i en un ús alt que comprén a un 41% del teixit empresarial, enfront del 34% en 2020.

Quan se'ls pregunta sobre les principals barreres o necessitats que dificulten l'ús TIC, els principals arguments que al·leguen en tots dos moments temporals són: falta de infraestructures, falta de formació, falta de recursos econòmics per a invertir en especialistes TIC i/o eines de treball (programari, etc.), i falta de temps.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que articula els fons del programa europeu, també conegut com a Fons Next Generació EU, destina ajudes econòmiques a ciutadans, Administracions públiques, però sobretot empreses, milloren les seues competències digitals i acceleren la integració de les noves tecnologies en les seues activitats. Un pla esperançador per a la digitalització de la petita i mitjana empresa de la Marina Alta.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el sitio web. Más información en Política de cookies...

ACCEPTAR
Avís de cookies
caValencià