10.065 persones parades a l'abril, la xifra més baixa d'aquest mes de la sèrie històrica

L'atur disminueix a l'abril en 370 persones a la Marina Alta, situant-se en 10.065 aturats, la xifra més baixa d'un mes d'abril de la sèrie històrica

El mercat laboral a la Marina Alta sembla seguir bastant alié a l'assot de la inflació i fins i tot als elevats graus d'incertesa i desproveïment generats per la guerra a Ucraïna. A l'abril, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha guanyat 1.608 cotitzadors fins a acabar el mes. A més, les mesures adoptades en la reforma laboral contra la temporalitat han pesat més que l'eventualitat que normalment imperen per Setmana Santa i el percentatge de nous contractes fixos ha continuat augmentant fins a suposar quasi 7 de cada 10 noves contractacions. Abans de la reforma laboral aquesta proporció era al voltant de 2 de cada 10.

S'esperaven bones dades del mercat laboral a l'abril i s'han confirmat. La Setmana Santa, com és habitual ha dinamitzat l'ocupació. Aquesta bona marxa de l'afiliació ha portat al fet que el registre haja aconseguit aquest mes el seu màxim històric (58.892), mantenint un fort ritme de creixement d'ocupació anual.

El nombre d' afiliats[*] a la Seguretat Social a l'abril, augmenta en 1.608 persones, aconseguint els 58.892 afiliats, la qual cosa es tradueix en un augment del 2,81% respecte al mes anterior. Això suposa millorar el comportament dels dos anys previs en aquest mes (el mes d'abril de 2020 que va estar enormement impactat, amb una gran pèrdua d'ocupació i en 2021 que, encara que va haver-hi una recuperació de l'ocupació a l'abril, va ser bastant menor que l'observada enguany). Però el que és interessant és comparar aquest creixement del mes d'abril amb el qual hem experimentat en els mesos d'abril en el període de 2015 a 2019 on teníem uns anys de forta recuperació del mercat laboral i en aquest sentit veiem que l'augment de l'ocupació a l'abril d'enguany ha anat bastant en línia a l'observat en aquest període, lleugerament per davall de 2019, però en general bastant en línia amb els mesos d'abril d'aquest període, la qual cosa ens indica que podríem estar parlant d'unes xifres en termes comparatius similars als d'un abril d'any precrisi amb un bon creixement de l'economia i del mercat laboral.

Existeix un creixement interanual del 10,46%, això consolida un període de 4 mesos d'acceleració d'afiliació a la Seguretat Social en el mercat laboral de la Marina Alta el que ha portat l'increment interanual de les afiliacions a un total de 5.577 afiliats, és a dir que hui tenim a la Marina Alta 5.577 afiliacions més de les que teníem fa un any (sabent que dins d'aquesta xifra es troben persones que es troben en situació d'ERTO).

Per règims d'activitat, es destaca un augment generalitzat de l'ocupació. En termes percentuals, el Règim Especial Agrari és el que major augment ha experimentat, amb un 5,84%, li segueix el Règim General, amb un 4,00%. En termes interanuals (comparativa amb abril 2021), també s'observa un augment generalitzat en el nombre d'afiliacions, a excepció del Règim Especial Agrari que disminueix la seua xifra d'afiliats respecte a abril de 2021 (un 8,90% menys o 39 persones afiliades menys). Per part seua, el Règim Especial de la Mar és el que major creixement ha experimentat, un 18,07% més (+197 afiliats), seguit del Règim General, amb un +14,67% i 4.949 afiliats més.

Quant al nombre de demandants d'ocupació, es produeix un descens de 370 persones respecte març, aquest descens posiciona la xifra de demandants d'ocupació lleugerament per damunt del llindar dels 10.000 aturats (10.065 persones). Aquesta caiguda de l'atur del 3,55% està d'acord a les bones dades de l'ocupació. Aquesta caiguda millora les dades d'abril de ’20 i ’21, però no millora les dades de 2019 del mateix mes, per tant, estem en un comportament que, encara que comparable al d'un any precrisi el mes d'abril, però lleugerament pitjor, no arriba a la mitjana dels mesos d'abril en descensos de l'atur en el període dels últims 5 anys abans de la crisi (2014 a 2019).

La composició de demandants d'ocupació per sexe queda representada com va sent habitual en els últims mesos, on el pes dels parats homes és del 41,52% (4.179), enfront del 58,48% de dones (5.886). El descens de demandants d'ocupació en l'últim mes ha sigut del 2,97% per als homes (-128 homes), mentre que en les dones ha caigut un punt més, un 3,95% (-242 dones). Per contra, si comparem respecte a abril de 2021, aquest descens interanual ha sigut més accentuat en el cas dels homes (-32,17% en homes enfront de -26,16% en dones), així aproximadament la taxa de reducció és de 6 punts inferior en el cas dels homes, contribuint un mes més al fet que la diferència segons sexe s'òbriga alguna cosa més i que la proporció de parats homes tendisca a descendir lleugerament més que el de dones en l'últim any.

Si analitzem l'atur per sectors productius, el sector Serveis concentra el major descens de la seua xifra de demandants d'ocupació, en un 4,24% (7.837 demandants d'ocupació, -347 persones). Agricultura i Indústria aconsegueixen una disminució de 6,07% i 1,28%, respectivament (201 i 463 persones desocupades). El sector de la Construcció és l'únic on a penes augmenta la seua xifra de demandants d'ocupació (+0,44%, 1.134 persones desocupades en total).

Si comparem la xifra d'aturats d'aquest mes d'abril amb abril de 2021, la variació interanual és més favorable, perquè es redueixen en 4.067 demandants d'ocupació (-28,78%). Així, els sectors d'activitat amb major caiguda percentual de persones parades en l'últim any són Serveis (-28,36% i 3.103 persones menys i Construcció (-26,08% i 400 persones menys).

Si detallem l'anàlisi per secció d'activitat econòmica i ens centrem en aquelles activitats amb major pes a la comarca, observem que del total de les 370 persones menys en desocupació respecte a març, només l'Hostaleria ja descendeix en 255 persones (-10,55%), Comerç ha disminuït la seua xifra de persones desocupades en 72 persones (-4,09%), i Construcció, no obstant això, ha augmentat, en tot just 5 persones (+0,44%). Aquestes variacions cobren major dinamisme si ho comparem amb el mes d'abril de l'any passat; Hostaleria disminueix els seus demandants d'ocupació en 42,65%, Comerç -26,99% i Construcció -26,08%.

Per mitjà del càlcul de la taxa d'atur, a la Marina Alta, s'observa que disminueix en 0,8 punts percentuals respecte a març, aconseguint una taxa d'atur estimada del 14,60%.

Com a anàlisi global de la crisi, si prenem com a referència febrer 2020, últim mes abans de l'inici de la crisi, podem ressaltar que tenim un augment significatiu de l'afiliació, +9,65% o el que és el mateix, 5.181 afiliats més. Tenint en compte la conjuntura actual, amb diversos indicadors macroeconòmics negatius, resulta important destacar que tenim més ocupació del que teníem en 2020, amb el matís de les persones encara acollides a ERTO. Quant a l'atur, també es troba en aquests moments en una millor situació que en un escenari precrisi, si ens comparem amb febrer ’20, existeixen 923 persones parades menys.

En matèria de contractació, ens trobem que el mes d'abril és el primer mes que entra de ple en vigor la reforma laboral (es prohibeix la celebració de contractes per obra o servei). La contractació ha disminuït un 9,0% respecte a març. S'han signat 4.013 contractes, dels quals el 31,30% són temporals i 68,70% indefinits. Si el mes de març ja comencem a veure canvis molt importants, el mes d'abril ja veiem una dinàmica molt marcada on el creixement de la contractació indefinida aconsegueix els 2.057 contractes. Caldrà esperar per analitzar una xifra que ens porta a la reflexió perquè està passant alguna cosa que és relativament inaudita, que és el fort creixement de la contractació indefinida. Això es deu fonamentalment com podem imaginar al fet que s'ha introduït la reforma laboral en el mercat de treball que ha prohibit figures de contractació temporal que eren d'enorme importància; el contracte per obra o servei, que si bé el mes de març encara es podia utilitzar, bé per la incertesa dels empresaris pel termini d'aquestes obres o serveis que estava limitades a 6 mesos, bé per limitació de termini o bé per la incertesa que envolta la nova situació de contractació, veiem aquest repunt molt fort de la contractació indefinida.

Per tant, els contractes indefinits continuen augmentant respecte al mes anterior (+620) i descendeix la contractació temporal (-1.017). Com és d'esperar, el nombre total de contractes durant aquest abril supera la del mateix mes de l'any passat, en un 42,66% (+1.200), amb creixements interanuals en la indefinida (+418,23%) i descensos en la temporal (-44,94%). En contrapartida cal ressaltar el tipus de jornada d'aquests nous contractes, si al gener d'enguany prop del 60% dels nous contractes se signaven a jornada completa enfront del 40% parcial, durant aquest mes d'abril s'inverteix la situació i el tipus de jornada signada a temps complet és d'al voltant del 40%.

Es poden apreciar diferències en la variació de la contractació per sexe respecte al mes anterior; així, la contractació en dones ha disminuït en un 7,29% (-153) respecte a març i en els homes un 10,55% (-244). El nombre de contractes signats durant el mes d'abril continua afavorint en major mesura als homes que a les dones, un 51,53% enfront d'un 48,47%. Respecte a abril ’21, el creixement de les contractacions ha sigut una mica més intens en el cas dels homes (+43,31% per als homes i +41,97% per a les dones).

[*] Les dades proporcionades per la Seguretat Social reflecteixen que, si la dada d'afiliació de treballadors és menor que cinc, no s'indica el valor real, sinó que s'indica com <5 i per tant no es comptabilitzen.

Com podem ajudar-te?

Contacta amb nosaltres a través del següent formulari i fes-nos arribar la teva pregunta.

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el sitio web. Más información en Política de cookies...

ACCEPTAR
Avís de cookies
caValencià